Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Tidligere artikler

 3.       Årsakene til lidelsen er ikke skikkelig klarlagt. Men WHO har en definisjon på lidelsen som det Norske helsevesenet også bruker.
 
4.       Det foreligger ofte en genetisk disposisjon dvs. at noen i familien har selektiv mutisme eller er svært sjenert.
 
5.       Tidligere antok man at tilstanden kunne utløses av en sterk traumatisk opplevelse men nyere undersøkelser tyder på at dette ikke er vanlig.
 
6.       Ofte blir problemet oppdaget når barnet begynner i barnehagen eller på skolen.
 
7.       Det er en lavfrekvent lidelse som rammer ca.0,2-2 % av alle skolebarn tendensen er økende. Tallet varierer sterkt alt etter hvem man spør. Tallet 5000 i Norge har vært nevnt i media.
 
8.       Flerkulturelle barn er overrepresentert.
 
9.       Barn med talevansker er overrepresentert.
 
10.    Det å ikke snakke skaper en rekke problemer: Det er vanskelig å få venner, vanskelig å gjennomføre vanlig skolegang, det er krevende å være ute blant folk.
 
11.    I kjernefamilien fungerer disse barna vanligvis godt men bekymringer for framtiden og slitet med å skaffe fornuftig hjelp er en belastning for familien.
 
12.    Det viktigste i omgangen med mutistiske barn er å ikke forsterke angsten ved å prøve å presse dem til å snakke. Den vanlige behandlingsmetoden går ut på å skape trygghet i en liten gruppe (gjerne bare 1 person) for så å bryte tausheten i små skritt. Siden prøver man å utvide gruppen. Jo før tilstanden behandles jo bedre er det. Be fastlegen om henvisning til BUP (Barne og ungdomspsykiatrien) ved mistanke om selektiv mutisme.
 
13.    Skolen har ikke ansvaret for utredning og psykoterapi, men mutistiske barn vil vanligvis ha krav på spesialundervisning. Dette må man søke skolen om i samarbeid med PPT.
 
14.    Det finnes også medisiner som skal dempe angsten, i USA er det vanlig å bruke dem men fagmiljøene i Europa er skeptiske.
 
15.    Prognosene varierer. Noen har behov for behandling inn i voksen alder, hos andre avtar problemet med økende alder. Tidlig behandling gir best resultater.
 
16.    Man bør være oppmerksom på at selektiv mutisme også kan forekomme i kombinasjon med andre lidelser/diagnoser.
 
17.    Det er svært tidkrevende og krever mye tålmodighet å hjelpe barn med selektiv mutisme. Foreldrenes engasjement er svært viktig.
 
Literatur og adresser:
Fagfolk i Norge
 
- Hanne Kristensen, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. , har tatt doktorgrad og siteres internasjonalt
- Heidi Omdal holder på å skrive doktorarbeid, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
 
Organisasjoner utland
 
- England: SMIRA, de har infomateriale, en videofilm med bok til som de selger, kan lånes hos: M. Johnson, A. Wintgens : “The selective mutism resource manual” ISBN 0-86388-280-3

- Tyskland: Mutismus Selbsthilfe Deutschland e.V. Årsmøte/Workshop finner sted den 01.05.06 i Köln, Tyskland
 
Litteratur

- Engelsspråklig: Angela McHolm,  "Helping your child with selektive mutism". Anbefales sterkt, henvender seg direkte til foreldre og kan bestilles via www.amazon.com eller bestilles hos Nordli bokhandel.

- Tyskspråklig: Nitza Katz-Bernstein, ”Selektiver Mutismus bei Kindern” (ny, utgitt høst 05)
- Tyskspråklig: Boris Hartmann, ”Gesichter des Schweigens” (ny, utgitt høst 05)

- Tyskspråklig: Reiner Bahr, ”Schweigende Kinder verstehen”

Alle bøker kan bestilles via www.amazon.de

Login for medlemmer

Beskjeder

Beskjeder fra styret 15.01.2018:

 Årsmøte Det blir årsmøte i foreningen for selektiv mutisme,

             Tidspunkt: Torsdag 18. januar 2018 kl. 17.

             Sted: Sandakerveien 138 i Oslo. 

             Om du ønsker å delta, men ikke har anledning til å møte fysisk:

             Det er også mulig å delta via en weblenke på Skype eller via telefon

             Påmelding: Send en e-post til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for påmelding eller for informasjon om hvordan man kan delta elektronisk eller ved telefon.

             Velkommen